CsigaHÁZ-interjú Haraszti Zsuzsával

"Emlékezetem szerint Sándor bácsi a húslevest szerette hosszúmetélttel és folyton édességre vágyott, meg békességre és szépségre."

harmasban_felirat_jobb.jpg

A CsigaHÁZ csigalépcsőjén üldögélve Haraszti Zsuzsával beszélgettünk, akit csaknem egy évtizedig személyes barátság fűzött Weöres Sándorhoz és Károlyi Amyhoz, amelyről személyes hangvételű visszaemlékezést írt a család barátjaként és segítőjeként. Festéssel, rajzolással is foglalkozott, több mint három évtizedig óvónőként gyerekek között töltötte mindennapjait és közben meséket írt.

 letters-637182_960_720.jpg

 

Naplórészlet: 1988. október 24. hétfő

5 kg grapefruit, túró, saláta. Viszem ma is, ahogy ezt megbeszéltük.

Cédulákat, iratokat, pénzt keres Amy néni, Weöres Sándor igazolványképe hull ki a fiókból, meg a katonai igazoló lapja.”Alkalmatlan!”

–  Miért alkalmatlan ? - kérdem.

Amy néni: – Mert aki bölcsész, doktor, egyetemi tanár, könyvtáros, költő, az katonának alkalmatlan  –  mondja.

 Ott van Károlyi Amy egyetemi indexe, szép régi fényképpel. Nézem. Gyönyörű szőke lány van a képen.

Amy néni: – Vigyél diót az óvodásoknak.

Késésben vagyok, taxival megyek munkába, és leintek egyet.

Milyen olcsónak tűnt ez akkoriban! – gondolok vissza és hányszor voltam késésben, mert elbeszéltük az időt náluk vagy valamit segítettem és nem volt autóm.

_____________________________________________

1piros-ruhaban-szerelemben-original-62090.jpg

 

Ezek a sorok a Weöres Sándorra emlékezem c. kiadatlan naplódból valók.

Mesélnél nekünk a költőóriáshoz és feleségéhez, Károlyi Amyhoz fűződő kapcsolatodról?

1986 nyár vége: Őszibarackérés volt, kis kosárral vittem a gyümölcsből a Muraközi utcába  Weöres Sándorékhoz. Előtte hihetetlen, de telefonon bejelentkeztem hozzájuk. A telefonszám titkos volt, a közeli húsboltban Lőw Károlytól kaptam meg, aki verseket írt, s miközben kiszolgálta a vevőt, verseiből egy-két strófát szavalt. Megsúgta, hogy Weöres Sándor gyógyulóban van egy infarktusból, látogassam meg. Ennek nagyon örültem, mert őt látva kis csíkos szatyorral a Törökvészi úti ABC-ben vásárolva, mindig áramütést éreztem. Megszólítani nem mertem. Most indultam Hozzá, hozzájuk és vittem a Bóbita c. könyvet és a Ha a világ rigó lenne címűt dedikáltatni. Egészen Weöres Sándor haláláig vagyis 1989-január 22-ig tartott a Vele való barátság és feleségével pedig 1995-ig.

 3images.jpg

 

Egy évtizedig napi kapcsolatban, közeli barátságban voltál Weöres Sándorral és Károlyi Amyvel, mivel ajándékoztak meg Téged ezek az évek?

Tapasztalattal. Barátokkal. Élményekkel. A Muraközi utcai ház kertjében nyíló tulipánokkal, rigófüttyel, az őzlábú asztalnál kávézó, még cigarettázó Weöres Sándor őszinteségével, Amy néni bizalmával, ahogy nekem diktálta esténként éppen megszületett verseit 1986 és 1995 között.

 

Miért fontos és miért jó gyerekeknek írni?

A gyermekekben ott van az ismeretlen világra való nyitottság, az őszinte kérdés, vágy a megismerésre. Csak értéket szabad nekik nyújtani, csak tiszta forrásból szabad meríteni számukra az éltető vizet. A mesék kaput nyitnak eltűnt világokra és eljövendőkre. Tapasztalatot gyűjthetnek belőle, erőt, kitartást, fegyelmet nyernek belőle, siker- és kudarctűrő képességük fejlődik. Példát kapnak élethelyzetekre és megoldást a gyermeki lélek problémáira.

 2haraszti_zsuzsa_fotoja1.jpg

 

Mit csinálsz, ha éppen nem írsz? Mi civilben a munkád?

Évtizedekig dolgoztam óvónőként, gyári óvodában és akadémiai óvodában. 33 év nagy idő. Már nem dolgozom aktívan, (irodalmi) emlékeimet igyekszem feldolgozni. Gyermekvallomásokat családról, anyáról, karácsonyokról, elvont fogalmakról, azaz mit jelent a gyermek számára a szeretet, a siker, a kudarc, mit jelent a közösség, barátság, együttérzés, élmények feldolgozása.

Civilben anya vagyok, feleség is egyben. Énekkarban énekelek Bach-műveket, kantátákat, kiállításokra járok. Francia nyelvet tanulok. Pasztellel rajzolok.

 

Olyanok a meséid, mint egy-egy csodás impresszionista festmény. Hogyan és mikor indultál el a meseírás útján?

Élmények alapján 2000 nyarán írtam le a Fülöphegyi meséket, amely sorozat 7 részből áll, és utána, mint egy villanás, hol örömből, hol bánatból, de megfogalmazódott bennem a többi, a Fülesbagoly mese, Rigómese, Mézes mese, Karácsonyfa történetek, Soma- és Bence- mesék. Újabban már Soma-, Bence-, Luca-mesék. Patakmese, Tiroli mesék zergékről, csókákról, a tél örömeiről. Augusztusi darázsmese, Sárga eső, sárga hó, Udvara van a Holdnak, Mese Dalmának és Boginak és így tovább.

 

Ha eljutnál egyszer Hetedhétországba az Üveghegyen túlra, kit látogatnál meg először?

Weöres Sándort, a zsenit, aki száz meg száz verset írt, és minden óvodás tudja, hogy „Túl, túl, messze túl, / mi van a hegyen messze túl? / Hej, a hegyen messze túl / lófej-széles ibolya virul.” Weöres Sándor is ott van az Üveghegyen túl, negyedszázada, hogy örökre elment tőlünk a minden élők útján.

 4weores-sandor-macska.jpg

 

Hol jelennek meg az írásaid?

Meséim, történeteim az Óvodai Nevelés c. lapban és a www.ovi-suli.hu oldalon valamint a Kurázsi folyóiratban és itt a CsigaHÁZ oldalán jelentek meg.

 

Mi a kedvenc ételed?

Almáspite vanília öntettel és egy jó kávé mellé.

 

Weöres Sándor és Amy néni kedvenc étele mi volt?

Leányvárról járt be Rézi néni, ő volt a házvezetőnő és később leánya, Erzsike jött heti háromszor. Igazi jó konyhát vezettek. Emlékezetem szerint Sándor bácsi a húslevest szerette hosszúmetélttel és folyton édességre vágyott, meg békességre és szépségre.

 

20110201hazitunde4.jpg

 

Amy néni? A gesztenyepüré és fagylalt volt kedvence. Vele esténként virslit, sült húst, krumplipürét ettünk uborkával és teát ittunk, aztán hajnalig éberek voltunk, s közben kopogott Erika írógépem. Kéziratból diktálta Amy néni saját verseit nekem, majd elmerengve, javítva, a frissen elkészült gépelt lapot nézte. Örült, hogy megszületett talán a végleges forma.

 cultura_hu.jpg

boyleolur_com.jpg

 

Mit mondanál a Százarcú boszorkának, ha találkoznál vele?

Kérném, hogy mutassa meg az egyetlen igazi, valódi, őszinte arcát.

 

Van-e kedvenc régen élt vagy kortárs szerződ vagy könyved, (akit vagy amit többször is szívesen olvasol?)

Ó, igen, Lázár Ervint nagyon szerettem, Gyurkovics Tibor költészetét és regényeit is. Az élő Weörest egészen jól ismertem személyesen, igen sokat kaptam tőle. Tanácsot, bölcsességet, személyes vallomásokat múltról, pályatársakról, vágyairól és kudarcairól is beszélve. A Teljesség felé c. keleti tanokra épülő kötete alapkönyv számomra.

A nyarakat viszont Passuth Lászlóval töltöm, illetve hatalmas regényeit olvasva. 700 oldalas kötetei igen nagy koncentrációt igényelnek, lexikális tudása is benne van az élmény leírása mellett az írásaiban. Itália, Konstantinápoly, Erdély, Mexikó, Spanyolország, Bécs és a francia királyi udvar, Nápoly és Velence, nem sorolom. Lenyűgöz a történelem és a művészet ismerete.

 4haraszti_zsuzsa3.jpg

Mit üzennél a gyerekeknek, ha tudnád, hogy üzeneted minden gyerek megkapná a Földön?

Kölcsey Ferenc Parainesis-éből  emelem ki a lényeget: A könyvek száma végtelen, időnk pedig véges, igyekezzetek tehát az értéket, az értékeset megkeresni, megtalálni és olvasni.

 

Mi az, aminek minden nap örülsz?  

A reggeli fénynek az éjszakai alvás után.

 

Ha egy kívánság erejéig varázserőt kapnál, mihez kezdenél vele?

Lehajolnék minden síró kisgyerekhez, és odafordulnék minden bánatos felnőtthöz, hogy megvigasztaljam és bátorítsam azzal a bölcsességgel, hogy mindennek rendelt ideje van, sírásnak és nevetésnek, örömnek és bánatnak. Felemelt fejjel kell járni, élni és bízni, hogy minden próbához megvan az optimális megoldás, és az erő felülről jön.

 

 foto-meszner-sebestyen.jpg

 

 Kapcsolódó írások:

http://csiga-haz.blog.hu/2015/08/27/haraszti_zsuzsa_augusztusi_csillaghullas

http://csiga-haz.blog.hu/2015/12/16/haraszti_zsuzsa_udvara_van_a_holdnak

Képek forrása: képguru.hu, jegy.hu, nava.hu, pillepillango.blogspot.hu, life.hu, cultura.hu, boyleolur.com